24hBrussels wil nachtleven nieuw leven inblazen


https://www.bruzz.be/uit/news/24hbrussels-wil-nachtleven-reanimeren-2018-06-21

“Het nachtleven is het onzichtbare gezicht van een gezonde samenleving.” Onder die slogan richten cafés, partyorganisatoren en promotoren het platform ‘24hBrussels’ op, om zo een gesprek op gang te brengen met alle actoren uit het nachtleven. Het eerste agendapunt: een nachtburgemeester.

Het Brusselse nachtleven is de afgelopen jaren in een impasse beland. De sluiting van een aantal iconische feesttempels zoals Recyclart legde het algemeen gebrek aan geschikte locaties bloot.

Maar de sector haalt ook andere factoren aan. “Veiligheid, mobiliteit, stedelijke ontwikkelingen, de sociale context en de relaties met de autoriteiten zoals stadsbestuur en veiligheidsdiensten zijn niet bevorderlijk voor de ontwikkeling van een kwalitatief nachtleven”, staat er te lezen op de kersverse Facebookpagina van ‘24hBrussels’.

“We kennen de nacht niet goed. Er bestaan amper studies”NICOLAS HEMELEERS VAN ’24HBRUSSELS’

Achter ‘24hBrussels’ schuilen heel wat bekende actoren van het betere Brusselse feestje, zoals vzw Congres, Bonnefooi, Beursschouwburg, maar ook Brüxsel Jardin en Los Niños. “Brussel is niet klaar voor de nacht”, klagen ze in koor aan. “Daarenboven kennen we de nacht niet goed. Er bestaan amper studies, gegevens en statistieken. De stad werd ontworpen voor de dag maar voor een aanzienlijk aantal mensen leeft de stad 24 uur op 24 uur.”

Nochtans is het nachtleven volgens de oprichters van 24hBrussels “het onzichtbare gezicht van een gezonde samenleving. Het heeft een essentiële invloed op de culturele, economische, toeristische en stedelijke dynamiek. Vele banen, voor velen hun eerste stappen op de arbeidsmarkt, zijn ervan afhankelijk.”

“We willen na een reeks debatten tot een duidelijk manifest komen met concrete eisen”NICOLAS HEMELEERS

En dus moet er iets veranderen. ‘24hBrussels’ moet het platform worden om een positieve dialoog op gang te brengen met alle actoren van de nacht, legt initiatiefnemer Nicolas Hemeleers uit aan BRUZZ. “We willen uiteindelijk, na een reeks open debatten en workshops, tot een duidelijk manifest komen met concrete eisen die we aan de autoriteiten willen voorleggen. Niet om dwars te liggen, maar om samen tot een soort orgaan binnen de politiek te komen dat zich bezig houdt met het nachtleven in Brussel.”

Nachtburgemeester

Het platform wil dus vooral de dialoog op gang brengen, maar stelt ook enkele concrete doelen voorop. Zo pleiten ze onder meer voor een charter voor “verantwoord feesten”, om zo het vertrouwen tussen organisatoren, de autoriteiten en de bewoners te herstellen. Dat moet op zijn beurt kunnen leiden tot het openen van nieuwe locaties.

Daarnaast is het belangrijk om een diagnose te maken van het huidige nachtleven, de moeilijkheden te bespreken en zo tot oplossingen te komen. Die filosofie wil 24hBrussels meteen in de praktijk omzetten met een eerste evenement in de Beursschouwburg, op 19 september. De centrale vraag: kan een nachtburgemeester, zoals die al meermaals gevraagd werd door de sector, soelaas brengen? De nachtburgemeesters van Parijs en Amsterdam komen alvast hun ervaringen delen.